Verbondenheid

Bij prettige en liefdevolle aanraking, zoals bij de zachte massage Tactiel Stimulering, wordt oxytocine in de hersenen aangemaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat oxytocine een gunstige invloed heeft op sociale interacties. Het vertrouwen in jezelf groeit en dat heeft een directe positieve weerslag op jouw relaties met anderen. Het gevoel van verbondenheid neemt toe.

Aanraking bij pasgeborenen: teken van verbondenheid

De eerste effecten van aanraking op vertrouwen en verbondenheid worden door een pasgeborene ervaren bij de borstvoeding van de moeder of wanneer het kindje wordt gewiegd, geknuffeld of gemasseerd. Door aandachtige en liefdevolle aanraking is de moeder in communicatie met de pasgeborene. Met aanrakingen laat zij weten: ik hoor je, ik zie je en ik waardeer je. Aanraken is een teken van verbondenheid. Juist deze veiligheid is van essentieel belang tijdens het opgroeien tot een gezond en sociaal mens.

Aanraking wanneer het gevoel van veiligheid ontbreekt

Het gevoel van veiligheid ontstaat niet of in veel mindere mate bij kinderen die verwaarloosd of mishandeld worden of die door een verstandelijke beperking steeds andere begeleiders ontmoeten die hen voornamelijk functioneel aanraken. Zij groeien op in een omgeving waarin veiligheid door oprechte, prettige en liefdevolle aanraking ontbreekt. De verbondenheid met jezelf en anderen kan hierdoor verstoord raken.

Deze verstoring uit zich in het dagelijkse leven op verschillende manieren, als teken van het ontbreken van verbondenheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Verlatingsangst
  • Angst voor intimiteit
  • Gebrek aan vertrouwen in jezelf en anderen
  • Het willen vermijden van aanraking
  • Het overdadig claimen van aandacht en fysiek contact

Tactiel Stimulering: de relatie met vertrouwen en verbondenheid

Via Tactiel Stimulering wordt je lichaam op een respectvolle, zachte manier gemasseerd. Via die gestructureerde aanraking vindt er communicatie plaats. Je voelt: dit is wie ik ben, dit is mijn huid en dit is mijn begrenzing. Je wordt gezien, gehoord en gevoeld in een sfeer van veiligheid en vertrouwen waardoor er weer verbondenheid met jezelf ontstaat. Dat wat je gedurende je levenspad bent kwijtgeraakt, wordt met de zachte massage Tactiel Stimulering teruggevonden.

Ben je geïnteresseerd in de Basisopleiding Tactiel Stimulering of de cursussen van School of Touch? Bekijk dan:


Waarom zou je de Verdiepingsopleiding gaan doen?
Waarom zou je hem niet doen?

De Basisopleiding biedt het fundament en met de Verdiepingstraining bouw je verder aan het steeds steviger wordende huis, dat Tactiel Stimulering heet.
Om je vak en jezelf naar een hoger niveau te brengen
De opleiding biedt verfijning van je manier van aanraken, van de bewegingen en bejegening
De opleiding haalt je uit je comfort-zone door je uit te nodigen om je te ontwikkelen en te groeien
In een veilige setting leer je datgene te oefenen wat nog een uitdaging voor je is en daardoor kan je het beste in jezelf naar boven halen
De docenten bieden de lesstof op verschillende manieren aan, waardoor de lesstof beter kan verankeren.
Ja, ik ben blij, dat ik in mezelf heb geïnvesteerd door deze opleiding te doen.
Dankzij deze opleiding kan ik nog meer waarde toevoegen voor mijn cliënten,  hoe mooi is dat!  Het is een aanrader!!

Dank je wel, Emmy en Willfred.

 

Wij scoren gemiddeld een 9,5 op basis van 16 referenties
Wij scoren gemiddeld een 9,5 op basis van 16 referenties