(Para)sympatisch zenuwstelsel in balans

Sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel in balans

Het menselijk lichaam kent twee systemen die het zenuwstelsel aansturen: het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Waar het sympatisch zenuwstelsel is gekoppeld aan dagelijkse acties zoals opstaan, lopen, zitten, eten en drinken, zorgt het parasympatisch zenuwstelsel voor onbewuste acties in het lichaam zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof binden. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel na een actie. Voor een goede gezondheid dienen het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel in balans te zijn. Het stimuleren van het (para)sympatisch zenuwstelsel kan door middel van Tactiel Stimulering.

Tactiel Stimulering en ongezonde stress

gezondheid komt in gevaar als door de waan van de dag de ruimte voor rust en herstel ontbreekt. Tijdelijke stress kan overgaan in chronische stress. Wanneer je continu over je eigen grenzen gaat en je jezelf onvoldoende rust en herstel gunt, ga je spreekwoordelijk ‘op je tandvlees lopen’. Het lichaam verkeert dan in een constante staat van paraatheid. De voortdurende stroom van het stresshormoon adrenaline laat de balans doorslaan naar het sympatisch zenuwstelsel. Het parasympatisch zenuwstelsel wordt als het ware uitgeschakeld waardoor de aanmaak van oxytocine stagneert. Deze stagnatie kan worden opgelost met Tactiel Stimulering, een geschikte behandeling voor een overbelast zenuwstelsel. Met Tactiel Stimulering wordt het hormoon oxytocine weer geactiveerd.

Lees bij Oxytocine aanmaken meer over de werking van Tactiel Stimulering en hoe dit het parasympatisch zenuwstelsel kan stimuleren door de aanmaak van oxytocine te bevorderen.

Tactiel Stimulering: behandeling overbelast zenuwstelsel

Tactiel Stimulering is de tegenhanger van de dagelijkse hectiek en doorbreekt de permanente stresscyclus. Het draait de kraan van het stresshormoon (sympatisch zenuwstelsel) dicht en opent die van het gelukshormoon oxytocine (parasympatisch zenuwstelsel). Met een terugkerende behandeling voor een overbelast zenuwstelsel traint Tactiel Stimulering het ontspanningssysteem. Er wordt getraind op conditionering, waardoor terugkeer naar het parasympatische (weer) een automatisme wordt. Tactiel Stimulering brengt de mens terug bij zijn natuurlijke vermogen om in balans te zijn en zorgt daardoor voor een verbeterde gezondheid.

Wil je meer weten over het natuurlijke vermogen om in balans te komen, hoe je meer rust kunt ervaren en hoe jij je gezondheid kan bevorderen door het parasympatisch zenuwstelsel te stimuleren? Lees dan basisopleiding Tactiel Stimulering van School of Touch.


Emmy en Willfred geven met hart en ziel les. Ze leven vanuit hun passie en zijn heel goed in het overdragen van het vak en hoe je een ander kan ondersteunen om meer in balans te komen. Naast de verdieping in de methode Tactiel Stimulering heb ik veel meer geleerd! Dit is allemaal mogelijk gemaakt door de veilige, betrouwbare en warme lessen.

Wij scoren gemiddeld een 9,6 op basis van 10 referenties
Wij scoren gemiddeld een 9,6 op basis van 10 referenties