Oxytocine aanmaken

Het hormoon oxytocine aanmaken, we doen het allemaal in meer of mindere mate. Oxytocine is de hulpbron voor meer rust en minder stress, sneller herstel en een groter gevoel van verbondenheid. Vanwege de werking wordt het hormoon in het dagelijkse leven ook vaak gelukshormoon of knuffelhormoon genoemd.

Oxytocine aanmaak stimuleren: hoe doen we dat?

Het lichaam gaat door aanraking oxytocine aanmaken. Zo kan een knuffel of een spontane aanraking het oxytocine niveau verhogen in het lichaam. De oxytocine aanmaak kunnen we echter ook stimuleren, bewust en doelgericht, met de aanrakingsmethode Tactiel Stimulering. Tactiel Stimulering is een respectvolle zachte massage, waarbij met lichte, vloeiende bewegingen in een gebalanceerde en doordachte volgorde de tastreceptoren in de huid worden geactiveerd. De prikkels die je tijdens de massage ontvangt, gaan via de zenuwen naar de hersenen. De hersenen starten direct met oxytocine aanmaken. Vervolgens wordt het als een hormoon uitgescheiden in de bloedbaan. Ook wordt oxytocine als neurotransmitter via de zenuwen doorgegeven.

Wat zijn de effecten van de oxytocine aanmaak stimuleren?

  • Toename van rust en ontspanning en een verlaging van het stressniveau
  • Stimulering van verbondenheid met anderen
  • Versterking van het vertrouwen in jezelf en de ander
  • Regulatie van de bloeddruk, vochthuishouding en het spijsverteringsstelsel
  • Vermindering van agressiviteit en angst
  • Verhoging van de pijndrempel
  • Stimulering van weeën-activiteit en moedermelkafgifte

Oxytocine verhogen door Tactiel Stimulering

Bij School of Touch leer je hoe je oxytocine aanmaken doelgericht en stapsgewijs bij jezelf en anderen kunt activeren. Na activatie zal dit zogenoemde gelukshormoon of knuffelhormoon automatisch leiden tot meer rust in lichaam en geest, minder stress en een sneller herstel. Na afronding van de opleiding Tactiel Stimulering bij School of Touch weet je hoe je de aanrakingsmethode op de juiste manier uitoefent, hoe je bij jezelf of bij een cliënt de oxytocine aanmaak kunt stimuleren en welke positieve effecten dat heeft op het ‘zijn’ in het dagelijks leven. Meer weten over de opleidingen van School of Touch? Bekijk dan Basisopleiding Tactiel Stimulering.


Emmy en Willfred geven met hart en ziel les. Ze leven vanuit hun passie en zijn heel goed in het overdragen van het vak en hoe je een ander kan ondersteunen om meer in balans te komen. Naast de verdieping in de methode Tactiel Stimulering heb ik veel meer geleerd! Dit is allemaal mogelijk gemaakt door de veilige, betrouwbare en warme lessen.

Wij scoren gemiddeld een 9,5 op basis van 16 referenties
Wij scoren gemiddeld een 9,5 op basis van 16 referenties