Waarom Tactiel Stimulering?

In de Nederlandse maatschappij is elkaar aanraken niet altijd even vanzelfsprekend. Verschillende onderzoeken hebben echter bewezen dat aanraking een positieve invloed heeft op de gezondheid. Aanraking levert ontspanning, rust en lichaamsbesef op. Het ondersteunt bij psychologisch en lichamelijk herstel en versterkt het immuunsysteem. Bovendien vermindert het stress en verhoogt het de aanmaak en afgifte van het gelukshormoon oxytocine. Tactiel Stimulering kan van grote betekenis zijn voor veel mensen.

Tactiel Stimulering: betekenis

Tactiel Stimulering, het speerpunt van School of Touch, is een doeltreffende methode van aanraken, waarmee binnen zeer korte tijd al deze positieve effecten kunnen worden bereikt bij degene die wordt aangeraakt. Tactiel heeft als betekenis ‘door aanraken waarneembaar’. Tactiel Stimulering bestaat uit een vast patroon van aanrakingen -strijkbewegingen, druk en ‘vasthouden’- van het lichaam. De cliënt ligt op onderbroek na ontkleed onder handdoeken op de massagetafel. Op verzoek kan er ook over kleding worden behandeld. Het lichaamsdeel dat behandeld gaat worden wordt vrij gemaakt van de handdoeken, de rest blijft bedekt. Er wordt gebruikgemaakt van koudgeperste plantaardige olie. Eerst wordt de voorzijde van het lichaam behandeld, daarna de achterzijde. De behandeling duurt 60 minuten inclusief aan- en uitkleden. De effecten zijn krachtiger en houden langer aan bij regelmatig herhaalde behandelingen.

Wetenschappelijk onderbouwd

Kerstin Uvnas Moberg, een Zweedse hoogleraar die is verbonden aan het befaamde Karolinska-instituut in Stockholm, gaat in haar boek ‘De oxytocine Factor’ in op de werking en betekenis van Tactiel Stimulering. Onderzoek toont aan dat patiënten na Tactiel Stimulering beter slapen, minder pijn voelen en minder medicijnen nodig hebben. Ook blijkt soms dat mensen minder verward zijn (maar juist alerter en socialer) en dat relaties verbeteren. Voor deze patiënten is Tactiel Stimulering van grote betekenis geweest.

Voor behandelaars

Tactiel Stimulering is een methode van aanraken die door School of Touch geaccrediteerd is. Het is een vorm van complementaire zorg die meer en meer wordt toegepast door masseurs, psychotherapeuten, natuurgeneeskundige therapeuten en coaches in (bijzonder) onderwijs, welzijn, sportleven en zorginstellingen. Zij zien steeds meer hoe Tactiel Stimulering van betekenis kan zijn. Tactiel Stimulering zorgt voor een minimaal belasting van het lichaam van de behandelaar, doordat er weinig druk en kracht wordt uitgeoefend tijdens de aanraking. Een positief neveneffect is dat behandelaars tijdens de behandeling ook het gelukshormoon oxytocine aanmaken, aldus hoogleraar Kerstin Uvnas Moberg. Meer weten over Tactiel Stimulering en de betekenis en positieve invloed? Bekijk Basisopleiding Tactiel Stimulering.

Aanraken verbindt

Voor mantelzorgers, ouders of partners biedt School of Touch een unieke wijze van communiceren als woorden tekort schieten. Aanraken verbindt en verdiept en herstelt relaties. Lees meer bij cursus handmassage, cursus voor mantelzorgers, cursus kindermassage en cursus partnermassage.


Zo blij dat ik handmassage heb geleerd van School of Touch, ik mag nu op het kinderdagverblijf een middag in de week, handbehandelingen geven. Dank je wel Emmy het is zo leuk om te doen!

Wij scoren gemiddeld een 9,4 op basis van 20 referenties
Wij scoren gemiddeld een 9,4 op basis van 20 referenties