Opleiding Ouderenzorg & massage en aanraking

Opleiding Ouderenzorg & massage en aanraking

In de opleiding Ouderenzorg & Aanraking en massage leer je werken met de methode Tactiel Stimulering. Dit is een zachte ontspannende aanrakingsmethode die de ouder wordende mens (met dementie) innerlijke en fysieke rust, troost, vermindering van angst, vertrouwen en verzachting van pijn kan geven.

Opleiding Ouderenzorg & Aanraking en massage:
Tactiel 
Stimulering als complementaire lichaamsgerichte interventie in de ouderenzorg.

Er wordt steeds vaker in de ouderenzorg met complementaire zorgverlening gewerkt, zoals het gebruik van (hand)massage, therapeutic touch, pitjit, aromazorg en aquazorg. In 2019 is een 3-jarig onderzoek door het van Praag Instituut afgerond: Complementaire zorg heeft effect: minder onrust, pijn en angst bij ouderen. In dit onderzoek deed ook ouderenzorg-organisatie De Schakelring mee waar ouderen met Tactiel Stimulering werden behandeld. Sinds de positieve resultaten van de jaren dat een medewerker Tactiel Behandelingen geeft binnen hun organisatie en de resultaten uit onderzoeken heeft deze ouderenzorg-organisatie besloten om meer medewerkers op te laten leiden door School of Touch in de methode Tactiel Stimulering met specialisatie in ouderenzorg.

 

 

Tactiel Stimulering; nieuwe vorm van complementaire zorg

In het blad TT-Wijzer beschrijft men het volgende over Tactiel Stimulering: Tactiel Stimulering is een nog vrij onbekende interventie uit Zweden. Aanraking bevordert de aanmaak van het hormoon Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon- of gelukshormoon genoemd. Tactiel Stimulering benut dit gegeven, waardoor de behandeling ontspanning en welbevinden teweegbrengt. En daarmee schaart deze methode zich bij andere lichaamsgerichte complementaire interventies, zoals ontspanningsmassage, haptonomie en osteopathie.

Tactiel Stimulering is een totale lichaamsbehandeling van ongeveer 40 minuten die over de huid maar ook over de kleding kan worden gegeven. Binnen de ouderenzorg ben je vaak 1 uur bezig met een totale behandeling of deelbehandelingen van een half uur.
Door de zachte manier van werken wordt het oxytocine-systeem in ons lichaam geactiveerd en kunnen de stresshormonen verlaagt worden.  De gestructureerde Tactiel Stimulering draagt bij aan warm contact, vertrouwen, veiligheid, vermindering van onrust, troost, verbetering van slapen, verzachting van pijn en angst.

Deze opleiding Ouderenzorg & Aanraking en massage bestaat uit de 12 daagse Basisopleiding in Tactiel Stimulering, deze worden gegeven door  de docenten Willfred de Ligny en/of Emmy de Ligny.

Je maakt een praktische opdracht en theoretische toets*.

*Nadat je de methode hebt doorlopen gaan de 10 oefenweken in. In die weken moet je zorgen dat je 7 volledige behandelingen zelf gaat ontvangen (3 van gecertificeerde behandelaars) en  4 van je mede-deelnemers als jullie samen gaan oefenen. Je gaat 10 volledige oefenbehandelingen geven aan mensen uit je omgeving of aan je mede-deelnemers (dit kunnen ook oefenbehandelingen zijn die je tijdens de les ontvangt en geeft). Daarnaast krijg je theorieopdracht.

De 2 specialisatiedagen Ouderenzorg & Tactiel Stimulering worden gegeven door gastdocent Irma Kemmeren en hoofddocent Emmy de Ligny. Irma en Emmy zullen dieper ingaan op Tactiel Stimulering als behandelmethode rondom de ouder wordende mens (met dementie). Ze hebben rijke ervaring in het werken met ouderen (met dementie) en specifiek met het geven van Tactiel Stimulering. Theorie en adviezen en praktische aanpassingen maken het dat je met deze mooie methode een meerwaarde kunt aanbieden op het gebied van fysieke ontspanning, innerlijke rust en verbetering in stemming. Deze 2 dagen worden later gegeven nadat je ervaringen hebt opgedaan in het werken met Tactiel Stimulering. Je maakt een praktische opdracht.

Na het goed afronden van de opleiding ontvang je een certificaat.
Zie bij Data voor de studie-uren.

Meer informatie over opleiding Ouderenzorg & Aanraking en massage

Wil je meer weten over onze opleiding Ouderenzorg & Aanraking en massage? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

2024:

Voorjaar
Ma + Di 29 – 30 jan
Ma + Di 26 – 27 febr
D0 14 – 21 mrt
Do 28 mrt –> Online-les Cliëntendossier*
Ma 8 apr –> Online-les Ondernemersvaardigheden*
Ma 22 april Oefendag
Ma 27 mei
Ma + Di 3 – 4 juni
Di 25 maart 2024 met Irma Kemmeren (gastdocent)
Di 29 april 2024 met Emmy de Ligny (hoofddocent)

Najaar
Dinsdag 03 september
Dinsdag 10 september
Dinsdag 17 september
Dinsdag 24 september
Dinsdag 01 oktober
Dinsdag 08 oktober
Dinsdag 15 oktober –> Online-les Cliëntendossier*
Dinsdag 05 november –> Online-les Ondernemersvaardigheden*
Dinsdag 19 november Oefendag
Woensdag 27 november
Dinsdag 07 januari 2025 Specialisatiedag met Irma Kemmeren (gastdocent)
Dinsdag 14 januari 2025. Specialisatiedag met Emmy de Ligny (hoofddocent)

De lesdagen zijn van 10:00u. tot 17:00u.

* De online lesdagen zijn van 10:00u. tot 13:00u. en van 14:00u. tot 17:00u.

Studie-uren: 169 uren, waarvan 94 contacturen en 75 zelfstudie-uren.

Leslocatie: Boutenslaan 2A, 5615 CW Eindhoven (1ste verdieping van het pand TopChiro Eindhoven)

€2875,00 inclusief flesje olie – cursusmap en boek De Oxytocinefactor

Verdere (mogelijke) kosten:

 • Voor de 3 volledige Tactiel Stimulering behandelingen van gecertificeerde behandelaars (zie tab Inhoud), wordt (mogelijk) een bedrag voor gevraagd, dit bedrag bepalen de behandelaars zelf. Sommige behandelaars wisselen uit, geven een behandeling en ontvangen van jou een oefenbehandeling.
 • Materiaalkosten? Je kunt dan denken aan o.a. een handdoekenset, groot inwikkellaken, kussentje, knierol, gezichtsdoekjes, olieverwarmer, Tactiel Stimuleringfolders.
 • We informeren je op lesdag 1 over de materialen, alternatieve mogelijkheden voor als je (nog) niet direct de professionele materialen wil kopen, de maten van de handdoeken en inwikkellaken.
 • Aansluiting bij het kwaliteitsprogramma.
 • Vermelding op SoT-Website.

 

Voor mensen die willen werken met ouderen (met dementie) of die al werken in de ouderenzorg en affiniteit hebben met het werken met aanraking en massage.

 • Verzorgende
 • Verpleegkundigen
 • Mantelzorgers
 • Sfeermakers
 • Activiteitenbegeleiding
 • Fysiotherapeuten
 • Geïnteresseerden

Jaarlijkse verplichte bijscholing bij School of Touch: onze Keep in Touch dagen

Emmy de Ligny-Jansen
Emmy de Ligny-Jansen Therapeut & docent
Irma Kemmeren
Irma Kemmeren Gastdocent en Behandelaar Tactiel Stimulering

Met heel veel plezier deze opleiding met specialisatie Ouderenzorg & Tactiel Stimulering gevolgd. Super docenten, super groep, super informatie, super mooie ervaring. Nu aan de slag, zin in!

Een hele mooie opleiding met specialisatiedagen. Vakkundige en fijne docenten. Een kans die ouderenzorg-organisatie Schakelring mij heeft gegeven. Heb zelf al mogen ervaren wat Tactiel Stimulering voor mijzelf doet, laat staan voor onze cliënten. Geweldig om dit te mogen gaan doen. Ik heb er zin!

Jammer dat de lessen van School of Touch voorbij zijn. Wat een gedreven docenten zijn Emmy en Willfred. En wat een kunde in communicatie en doceren van wat ze weten en dat is heel veel. Heerlijk! Ik heb me geen moment verveeld. Dank jullie voor een super tof opleidingsjaar in Tactiel Stimulering en Specialisatie Ouderenzorg!

Wat voel ik me verrijkt dat ik deze opleiding Ouderenzorg – massage en aanraking met specialisatie Ouderenzorg & Tactiel Stimulering heb mogen doen. Het was echt een cadeautje dit te mogen doen, zo blij ermee. Zo fijn dat ik nu mag starten in de ouderzorg met het geven van Tactiel Stimulering. Ik voel me een stuk completer nu, ik kan nog beter contact maken met mensen, de mensen reageren zo positief op de behandelingen.

Keurmerk CRKBO
Officieel erkende opleider Onze studies zijn geaccrediteerd door KTNO voor BATC, CAT, LVNG, VBAG & NVST op HBO-niveau

Andere opleidingen

Basisopleiding Tactiel Stimulering

Tactiel Stimulering is een lichte behandelmethode voor hulpverleners die werken met...

12 dagen Eindhoven

Verdiepingsopleiding Tactiel Stimulering

Na de Basisopleiding Tactiel Stimulering ga je met de Verdiepingsopleiding letterlijk...

8 dagen Eindhoven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Wij scoren gemiddeld een 9,4 op basis van 20 referenties
  Wij scoren gemiddeld een 9,4 op basis van 20 referenties