Touch – Makes a Difference

24 december 2021
Touch – Makes a Difference

Laatst zag ik een documentaire waarin een groepje mensen op een intens emotioneel moment elkaar omhelsden. Ik betrapte mezelf op een vreemd soort alertheid. Een schrikreactie. Immers: die mensen stonden toch veel te dicht bij elkaar? Herken je dat?

Mijn brein heeft me sinds Covid-19 geleerd, dat aanraking potentieel gevaar kan opleveren. Dat terwijl ik beroepsmatig met aanraking werk en minimaal naar journaal luister en kijk! Ik herpakte mij en mijn schrikreactie maakte plaats voor blijheid. Als aanrakingsexpert weet ik hoe belangrijk ZACHTE AANRAKING is voor de verbondenheid met jezelf en de ander. Dit geeft rust, ontspanning en angstvermindering, precies dàt wat ons immuunsysteem versterkt.

In de onderstaande video vertelt Gunilla Birkestad, de Zweedse grondlegster van de aanrakingsmethode Tactiel Stimulering, hoe aanraking het verschil kan maken wat het verschil maakt. Zij was het die me heeft opgeleid tot Tactiel therapeut en docent en zij heeft mij gestimuleerd om de Nederlandse School of Touch op te richten, waardoor ik de boodschap TOUCH – HOW IT MAKES A DIFFERENCE kan uit te dragen.

Een verwarrende en tegenstrijdige boodschap in deze Corona-tijd: zachte aanraking is helend en tegelijkertijd potentieel gevaarlijk.

Hoe moet je hier nou mee omgaan?
Na de eerste lockdown mocht ik sinds 11 mei 2020 weer werken bij zorginstellingen en in mijn eigen praktijk. Het goed zorgdragen voor mijn gezondheid, het uitgebreide hygiëne-protocol, het feit dat ik 1 op 1 werk droeg er toe bij dat er geen mensen besmet zijn geraakt. Ze zijn wél geraakt door het besef wat ze gemist hadden toen ze weer aangeraakt werden.

De vanzelfsprekende aanrakingen zijn immers niet meer vanzelfsprekend. Waar zijn ze gebleven? De zoenen, strelingen en knuffels van je familie en vrienden. De omhelzingen bij het maken van een winnend doelpunt, de aai over de bol door de juf, het schouderklopje, de handen die je schudt…

Blijven aanraken blijkt zo belangrijk; laat lichaamswerkers hun waardevolle werk doen, juist nú. Met massege om het lijf dat stram en stijf wordt door het thuis blijven weer soepel te maken. En zeker ook met de ZACHTE AANRAKING van Tactiel Stimulering. De directe inwerking op het parasympatisch systeem versterkt immers het immuunsysteem, de ontspanning en diepe rust, en laat angst en onrust langzaam verdwijnen.

Het maakt me blij dat ik met School of Touch een bijdrage kan leveren. Dat gezondheidswerkers met een eigen praktijk of werkzaam in de zorg zich weer laten opleiden om de behoefte aan liefdevolle professionele aanraking te kunnen vervullen. Om de huidhonger te stillen. Ondanks dat we in december 2020 weer in een  lockdown kwamen hadden we inmiddels ervaren dat we niet zomaar moeten stoppen met (professionele) aanraking binnen de zorg of bijzonder onderwijs. Zorgorganisaties blijven professionele aanrakingsmethoden inzetten met inachtname van de maatregelen die het RIVM heeft gesteld.

In de persconferentie van zaterdag 18 december ’21 werd weer een harde lockdown aangekondigd, we besloten de laatste lesdag van dit jaar te cancelen. Inmiddels hebben we bericht gekregen dat praktijkgerichte lessen wèl door mogen gaan. We nemen nu de tijd voor rust en bezinning in deze laatste dagen van het jaar.

In afwachting wat het nieuwe jaar gaat brengen, bereiden we ons voor om jou op te leiden in Tactiel Stimulering. Hiermee kan jij ‘het verschil maken wat het verschil maakt’!

Zoals Gunilla aan het einde van haar video oproept: “mochten wij als opleider iets voor jullie zorgorganisatie of medisch dagverblijf kunnen betekenen, neem dan contact met ons op.”
We geven naast de volledige opleiding tot Behandelaar Tactiel Stimulering ook cursussen op maat voor handen/voeten/rug of hoofdbehandelingen.
Zo kunnen jullie als gezondheidswerkers/verpleegkundigen/verzorgende of begeleiders op een verantwoorde en professionele manier mensen blijven aanraken en raken.

Ik wens jou en jouw geliefden de best mogelijke feestdagen, een fijn en gezond begin van het nieuwe jaar, in liefdevolle aandacht voor elkaar.

Harte groet,

Emmy de Ligny-Jansen

info@schooloftouch.nl

 


Ik wil jullie bedanken voor wat ik bij jullie heb geleerd. Ik voelde me meteen thuis. Ze nemen de tijd voor je en leggen het je graag nogmaals uit wanneer je het niet begrijpt. Ook vind ik het prettig dat voor je examen de puntjes nogmaals op de i worden gezet. Fijn uitgewerkt werkboek en ieder jaar een terugkomdag. Ik kijk er nu al naar uit!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Wij scoren gemiddeld een 9,5 op basis van 16 referenties
    Wij scoren gemiddeld een 9,5 op basis van 16 referenties