Rust bij acute stress

24 april 2020
Rust bij acute stress

Wat kan ik doen?

Ik ben de oprichter van de School of Touch Nederland. Als verpleegkundige werd ik, in het jaar 2000, door mijn zorgorganisatie naar Zweden gestuurd om een week rond te kijken hoe daar professionele aanraking in de zorg toegepast wordt. Ik sprak met directeuren, verpleegkundigen, verzorgende en welzijnswerkers over Tactiel Stimulering. Deze aanrakingsmethode gebruikten ze binnen de zorg als complementaire lichaamsgerichte interventie en/of als ontspannende activiteit.

Mijn missie en passie vonden hun bestemming: “Dit gaan we ook voor de Zorg in Nederland neerzetten. Daar wil ik me aan verbinden.”

Momenteel werk ik nog maar 2 dagen per week in de zorg als Tactiel therapeut. Samen met het School of Touch Team leid ik o.a. werknemers in de zorg op in Tactiel Stimulering.
Elke keer word ik blij bij het lezen van een mail of kaartjes met positieve ervaringen van de studenten die nu in de zorg met deze methode werken.

En toen kwam er Corona. We kunnen onze bewoners/cliënten alleen nog maar kort functioneel aanraking. Juist nu mensen de nabije aanraking, de omhelzing, de aai over de bol zo hard nodig hebben. Juist nu kunnen we Tactiel Stimulering niet inzetten om rust en ontspanning te bieden.

Afgelopen januari hadden we een groep van 11 verzorgenden en verpleegkundigen opgeleid in de 1 daagse cursus “Omgaan met stress’, rust bij acute stress. Zij werken met mensen die soms erg emotioneel kunnen worden. Hoe jammer dat ze deze rustgevende aanraking niet kunnen inzetten

Kan ik wat doen? Wat kan ik doen?

Hoe kunnen we vanuit School of Touch toch een bijdrage leveren ter ondersteuning van de medewerker c.q. cliënten?

We willen inspiratie en ondersteuningsmomenten bieden aan medewerkers die dat voor zichzelf toe kunnen passen en daar waar mogelijk ook aan de bewoners door kunnen geven. Geen perfecte professionele video-opnames maar momenten vanuit het hart om waarde te kunnen toevoegen in tijden zoals deze.

Voel je je als hulpverlener bij tijden gestrest, machteloos en onthand?
Kijk dan of je de tip in de video ‘Rust bij Acute Stress’ bij jezelf kan toepassen.

WAT KAN IK DOEN
Wat kan ik doen?
Ik zie een mens in pijn en angst.
Ik voel me machteloos en onthand!
Maar is dat echt zo?
Ik ben niet onthand.
Ik kijk naar mijn handen, mijn kundige handen.
Mijn handen zijn altijd beschikbaar.
Mijn handen weten hoe ze kunnen troosten.
Mijn handen weten hoe ze kunnen kalmeren.
mijn handen weten hoe ze angst kunnen verminderen.
Mijn handen weten hoe ze mogen en kunnen aanraken.
Ja ik kan iets doen!

Emmy de Ligny -2009
Docent en therapeut Tactiel Stimulering

In verbondenheid ontmoeten we elkaar.

Emmy de Ligny-Jansen
Namens het team School of Touch


‘Een glimlach op hun en mijn gezicht als ik onze ouder wordende bewoners handmassage geef volgens methode Tactiel Stimulering. De mooiste gesprekken komen tot stand of… ze vallen in slaap! Nogmaals bedankt Emmy!’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Wij scoren gemiddeld een 9,5 op basis van 16 referenties
    Wij scoren gemiddeld een 9,5 op basis van 16 referenties