Huidhonger, de behoefte aan aanraking

17 april 2020
Huidhonger, de behoefte aan aanraking

Ik zag laatst een video op Facebook die me, in meerdere opzichten, raakte. Het ging over de behoefte aan nabijheid en aanraking. Het was zo’n mooie en ontroerende performance! Het raakte me in mijn ziel omdat ik aan alle mensen dacht die nu niet aangeraakt worden en er juist zo’n behoefte aan hebben.

Als docent van School of Touch geef ik normaal gesproken lezingen en les over het belang van aanraking. Momenteel kan ik deze passie en missie niet vervullen i.v.m. de Corona-maatregelen.
Ik denk aan de zorginstellingen die hun medewerkers door ons hebben laten opleiden in de methode Tactiel Stimulering of die nog in opleiding zijn. Die medewerkers kunnen deze complementaire lichaamsgerichte interventie nu niet inzetten voor hun bewoners die te kampen hebben met bijvoorbeeld onrust, pijn of slaapproblematiek. En kunnen het ook niet inzetten als ontspannende activiteit.
Ik denk aan alle behandelaars, zoals ik, met een eigen praktijk die nu hun cliënten niet kunnen ondersteunen.

Nu meer dan ooit voelen mensen hoe het is om niet aangeraakt te worden. Hoe belangrijk de arm om je heen is, dat schouderklopje, die aai over je bol, de troostende en liefdevolle knuffel. Het voelen van de fysieke nabijheid van je medemens. Hoe moet het met de kindjes die in deze periode te vroeg geboren worden. Waar vaak vrijwilligers samen met de ouders ingezet worden om ze veelvuldig vast te houden wat zo bevordelijk is voor hun groei, herstel en ontwikkeling.

Nog meer dan ooit ben ik overtuigd dat mensen die werken met professionele aanraking nodig zijn, zeker na deze Corona periode. In deze periode van angst, onzekerheid, ziekte of overlijden van je geliefden waar je er niet fysiek nabij kan zijn. Juist wanneer die fysieke nabijheid nodig is omdat dit de stress juist kan verminderen. Ieder mens is anders en de een is meer ‘van de aanraking’ dan de ander. Hoe dan ook, steeds meer mensen zullen zich nu bewust worden hoe belangrijk sociale contacten en aanraking zijn.

Door zachte respectvolle aanraking wordt er namelijk in ons brein een stofje aangemaakt met de naam Oxytocine. Dit stofje zorgt voor herstel, rust en verbondenheid. Het verlaagt onze stresshormonen. En mensen die sociaal actief zijn worden minder vaak ziek. Verbondenheid met jezelf en de mensen in je omgeving, in nabijheid zijn van elkaar, is samen met aanraking van wezenlijk belang.

De sociale contacten van samen sporten, eten, lachen en elkaar aankijken geeft verbondenheid en gezonde hechting.

Mensen raken nu ondervoed door te weinig aanraking, ze krijgen huidhonger. Je kunt als zorgverlener en behandelaar hierdoor gevoelens van onmacht of frustratie ervaren, naast alles wat er speelt in deze periode. Voor hen wil ik wat inspiraties geven om de komende periode waarin we met de 1,5 meter regel van doen hebben, door te komen.

Bijgaand een warme ondersteuning voor jou als zorgverlener of behandelaar.
Om je aanrakingszintuig te activeren en een rustmoment te ervaren.
Zoek een rustig plekje waar je 5 minuten even ongestoord kan gaan zitten.

Samen in verbondenheid, warme Tactiel Knuffel,

Emmy de Ligny-Jansen
Docent School of Touch


Je hoeft helemaal niet zoveel te doen. Je kunt met de ‘Cursus bij Acute Stress – Hands On’ al een hoop bereiken. Dit is een waardevol gegeven, heel bijzonder. Het was goed en heel mooi. Met je handen veel voor een ander betekenen. Bedankt Emmy.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Wij scoren gemiddeld een 9,5 op basis van 16 referenties
    Wij scoren gemiddeld een 9,5 op basis van 16 referenties